pijukafe
bez mlíka, bez cukru
Párujeme cukroví a kafe. Tomu neuvěříte!
Lifestyle
Vánoce
2. 12. 2024
Felix
Vánoce jsou neoddiskutovatelně před námi. Projevuje se to hlavně přeplněnými výdejními boxy dovážkových služeb a obecně kolabující dopravní infrastrukturou. Propadnout předvánoční hysterii je ale dost cringe, takže si pojďme napárovat vánoční cukroví a krátce pomeditovat nad tím, co to všechno znamená. Možná se nám to úplně nepodaří, možná jo. Kdoví. Vem vet, jak by řekla Lisa Ekdahl. Ale to sem teď nepatří.
Kdo nepáruje správné cukroví s tou správnou metodou přípravy kávy, vůbec neumí žít. Foto: Kari Shea, Unsplash
Kdo nepáruje správné cukroví s tou správnou metodou přípravy kávy, vůbec neumí žít. Foto: Kari Shea, Unsplash
Vanilkové rohlíčky. Jemné, křehké těsto z ořechů a másla, tvarované do rohlíčků a obalené ve vanilkovém cukru. Kdo nezná, je buď troll, z Alfa Centauri, nebo totálně mimo. Párujeme s filtrovanou kávou, espressem, nebo třeba turkem. Proč ne.
Linecké cukroví. Křehké máslové těsto ve tvaru hvězdiček či koleček, slepované marmeládou, většinou rybízovou. Často posypané cukrem. V nejbližší kuchyňce můžeme zakoupit i exotičtější tvary, třeba vánočního dinosaura, vánoční traktor atd. Párujeme s filtrovanou kávou, espressem, nebo třeba latté, pokud se cítíme hereticky.
Perníčky. Voňavé kořeněné těsto, vykrajované do tvarů a zdobené cukrovou polevou. Musí změknout! Párujeme s espressem, nebo filtrovanou kávou.
Pracny (medvědí tlapky). Kořeněné cukroví pečené ve formičkách, často s kakaem a oříšky. Lehce se sypou cukrem. U nás doma se tomu říkalo pracky a když tomu moje tehdy ještě přítelkyně řekla tlapky, tak mi došlo, že ten tvar vypadá jako zvířecí tlapy asi ne úplnou náhodou. Ideální párování s filtrovanou kávou, nebo espressem.
Vosí hnízda (včelí úly). Nepečené cukroví z piškotů a másla, plněné krémem s rumem. Ikonický tvar úlu. Jedno z nejlepších cukroví v existenci. Párujeme jenom s espressem, nejlepší metodou přípravy kávy ve vesmíru.
Rumové kuličky. Sladké a vláčné, z piškotů, kakaa, másla a rumu. Rolované v kokosu nebo cukru. Párujeme s kávou s rumem.
Kokosky. Sněhové pusinky z bílků a kokosu, pečené do křupava. Jsou lehké a nadýchané. Nejlepší volbou je filtrovaná káva.
Ořechové košíčky. Křehké máslové košíčky plněné ořechovou náplní, často zdobené oříškem nebo čokoládou. Jsou jemné a lahodné. Párujeme buď s espressem, nebo filtrovanou kávou.
Masarykovo cukroví. Máslové těsto plné celých lískových ořechů, nakrájené na kolečka. Jednoduché, ale elegantní. Můžeme pojídat a k tomu popíjet filtrovanou kávu, nebo espresso.
pijukafe.cz
bez mlíka, bez cukru
© 2024 pijukafe.cz
Redakce webu