Vanilkové rohlíčky. Jemné, křehké těsto z ořechů a másla, tvarované do rohlíčků a obalené ve vanilkovém cukru. Kdo nezná, je buď troll, z Alfa Centauri, nebo totálně mimo. Párujeme s filtrovanou kávou, espressem, nebo třeba turkem. Proč ne.
Linecké cukroví. Křehké máslové těsto ve tvaru hvězdiček či koleček, slepované marmeládou, většinou rybízovou. Často posypané cukrem. V nejbližší kuchyňce můžeme zakoupit i exotičtější tvary, třeba vánočního dinosaura, vánoční traktor atd. Párujeme s filtrovanou kávou, espressem, nebo třeba latté, pokud se cítíme hereticky.
Perníčky. Voňavé kořeněné těsto, vykrajované do tvarů a zdobené cukrovou polevou. Musí změknout! Párujeme s espressem, nebo filtrovanou kávou.
Pracny (medvědí tlapky). Kořeněné cukroví pečené ve formičkách, často s kakaem a oříšky. Lehce se sypou cukrem. U nás doma se tomu říkalo pracky a když tomu moje tehdy ještě přítelkyně řekla tlapky, tak mi došlo, že ten tvar vypadá jako zvířecí tlapy asi ne úplnou náhodou. Ideální párování s filtrovanou kávou, nebo espressem.
Vosí hnízda (včelí úly). Nepečené cukroví z piškotů a másla, plněné krémem s rumem. Ikonický tvar úlu. Jedno z nejlepších cukroví v existenci. Párujeme jenom s espressem, nejlepší metodou přípravy kávy ve vesmíru.
Rumové kuličky. Sladké a vláčné, z piškotů, kakaa, másla a rumu. Rolované v kokosu nebo cukru. Párujeme s kávou s rumem.
Kokosky. Sněhové pusinky z bílků a kokosu, pečené do křupava. Jsou lehké a nadýchané. Nejlepší volbou je filtrovaná káva.
Ořechové košíčky. Křehké máslové košíčky plněné ořechovou náplní, často zdobené oříškem nebo čokoládou. Jsou jemné a lahodné. Párujeme buď s espressem, nebo filtrovanou kávou.
Masarykovo cukroví. Máslové těsto plné celých lískových ořechů, nakrájené na kolečka. Jednoduché, ale elegantní. Můžeme pojídat a k tomu popíjet filtrovanou kávu, nebo espresso.